Ciobanescul carpatin – mandria romanilor

Ciobanescul carpatin - mandria romanilorCainele ciobanesc romanesc carpatin este un caine cu o istorie de secole si a fost folosit dintotdeauna de catre ciobanii romani care se perindau prin Carpati. Ciobanescul romanesc, fiind un paznic de nadejde era folosit pe post de caine de paza pentru turmele de oi. Aceasta meserie o are si in zilele noastre, caci si-a castigat-o pe drept. Datorita energiei si a dorintei lui catre activitate, ciobanescul carpatin este indicat in orice domeniu care include paza si protectie. Reprezinta un real sprijin si te boti baza oricand pe abilitatile lui innascute.

Istoria scrisa a ciobanescului carpatin

In data de 2 februarie 1931 s-au inregistrat primele date despre cainele Ciobanescul carpatin - mandria romanilor 4ciobanesc romanesc carpatin in Revista stiintelor veterinare. In revista aparea totodata si o poza a cainelui, care era proprietatea unui colonel.

In anul 1937 in revista Carpatii, doctorul G. Moldoveanu publica standardul rasei exemplificand cu fotografia unui ciobanesc carpatin din Muscel.

In anul 1998 s-a infiintat Clubul crescatorilor de caini de rasa Ciobanesc romanesc carpatin  sau pe scurt, CNCCRCRC, avand sediul in Bistrita.

Ciobanescul carpatin - mandria romanilor 2In anul 2000, in septembrie, se infiinteaza asociatia Carpatin Rustic Club Roman, la Piatra Neamt, club care a fost mutat mai apoi la Bistrita.

In iulie 2005 a fost aprobata omologarea provizorie a cainelui Ciobanesc romanesc carpatin, iar in 2007 este aprobata infiintarea asociatiei Carpatin Club Romania (CCR).

Aspectul ciobanescului carpatin

Ciobanescul carpatin este un caine de talie mare, fiind masiv, el putandu-se  Ciobanescul carpatin - mandria romanilor 5lupta cu un adversar cu o greutate de 2-10 ori mai mare decat a lor proprie. Cu toate acestea carpatinul este un caine echilibrat, supus si bland, atat cu turmele de oi pe care le mana fara a fi indemnat de catre stapan cu biciul, cat si cu copiii. Este totodata viguros, semet si impunator.

Capul carpatinului este masiv si are fruntea lata, urechile sunt in forma de V, ochii migdalati si inchisi la culoare, gatul este puternic, iar trunchiul foarte viguros. In ceea ce priveste blana, carpatinul este acoperit cu par din abundenta, parul cel mai lung fiind localizat in zona gatului si formeaza coama. Culoarea se aseamana cu cea a lupilor, imbinand nuante deschise cu nuante inchise.

Mersul carpatinului este degajat, cu un pas intins si sigur. Acesta denota incredere in sine, fiind totodata loial stapanului sau. Este neinfricat, calm si disciplinat si este gata oricand de actiune.

Hrana si dresajul

Ciobanescul carpatin nu are pretentii la mancare. El este un caine cu o putere Ciobanescul carpatin - mandria romanilor 3mare de adaptabilitate, atat in ceea ce priveste mediul de trai, cat si hrana. Atata timp cat hrana este suficienta, el fiind un caine mare, nu mai conteaza si ce fel de hrana primeste. El poate fi hranit cu mancare gatita preparata in casa, dar si cu mancare din magzain sub forma de conserve sau hrana uscata. Daca hrana ii prieste acest lucru se observa in stralucirea blanei si a poftei de activitate pe care o manifesta.

In ceea ce priveste dresajul, carpatinul este destul de incapatanat. El este un Ciobanescul carpatin - mandria romanilor 1caine cu un carcater  foarte puternic, chiar dominant. Este independent, iar increderea ii este foarte greu castigata de catre straini. Dresajul da roade prin mangaieri, recompense verbale si desigur prin mancare. Capacitatea de invatare este medie. El este nascut pentru paza si protectie si de aceea dresajul trebuie sa se indrepte inspre aceasta arie.

Boli

Cainele Ciobanesc Romanesc Carpatin este un caine foarte rezistent si manifesta boli putine, dintre care amintim doar afectiunile osteoarticulare, precum displazia coxofemurala, osteodistrofia sau panosteita.

Poti citi mai multe articole interesante si aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s