Cainele de companie Komondor

Cainele de companie KomondorDaca iti doresti un caine de talie mare, frumos si tare haios ca si infatisare atunci rasa Komondor este perfecta pentru tine. Acest caine este foarte inteligent, iar activitatea lui de baza este aceea de a pazi, fie ca vorbim despre casa stapanilor, fie ca este vorba despre o turma de oi. Komodorul este un ciobanesc maghiar si este in primul rand un caine de turma. Cu toate acestea, el este un caine foarte prietenos, loial si ii place sa se joace cu copiii. Deci poate fi un caine ideal de companie pentru intreaga familie. Nu mai spunem ca o astfel de rasa are avantajul de a speria orice raufacator.

Istoria rasei KomondorCainele de companie Komondor3

Acest caine este originar din Asia si a fost numit si „regele cainilor ciobanesti”. Inca se dispusa originea lui exacta, iar aparitia Komondorului pe teritoriul Ungariei se presupune ca se datoreaza fie triburilor maghiare, fie triburilor de cumani, stabilite intre secolele XII-XIII pe teritoriul de astazi al Ungariei. Tocmai datorita acestui din urma trib se presupune ca denumirea cainelui de Komondor vine de la cucantul cumani: komon care inseamna cumani, iar dor semnifica caine, deci Komodorul se traduce ca fiind cainele cumanilor.
Cainele de companie Komondor2Insa abia in anul 1574 apare prima mentionare scrisa despre acest caine. Apoi in anul 1685 Comenius descrie in lucrarea sa cum aceasta rasa de caini era folosita de catre pastori.
In anul 1841 s-a inceput cresterea si colectionarea acestei rase, iar in Ungaria zilelor noastre Komondorul este considerat patrimoniu national si se interzice prin lege de a se umbla in vreun fel la genetica lui.
Abia in anul 1930 aceasta rasa de caini a ajuns si in Statele Unite, fiind un foarte bun caine de paza.

Caracteristicile unui KomodorCainele de companie Komondor1

Aceasta rasa de caini are o caracteristica deosebita si anume blanita, care este grupata in suvite rasucite si foarte lungi, dar care sunt dispuse uniform si in straturi succesive. Acest fapt sugereaza inrudirea Komondorului cu urmatoarele rase de caini: Puli si Bergamasco si chiar si cu Ciobanescul Rusesc. Din blana deasa si aspra se deduce ca acesti caini s-au dezvoltat initial intr-o zona foarte friguroasa si tocmai de aceea natura i-a ajutat sa se protejeze.
Blanita poate avea culoarea alba sau neagra si Komondorul are adesea aspectul unui cap de mop. Pielea este pigmentata si are nunata gri. Cat sunt inca pui, Komondorii au parul pufos si ondulat. Inaltimea variaza intre 60 si 70 de cm, iar greutatea intre 40 si 60 de kg.
Cainele de companie Komondor4Komondorul este un caine mare, puternic si viguros. Are puternice aptitudini de apartor, fiind foarte inteligent, independent si totodata incapatanat. Nu este foarte sociabil cu alti caini sau cu strainii. Este foarte iubitor cu propria familie pe care o apara cu indarjire, dar fara zgomot.
Acest caine are doar un singur stapan de care va asculta pana la moarte. Nu este un caine foarte activ si desi prefera viata in libertate, nu este refractar la confortul unui camin. Este un caine paznic prin nastere si se integreaza foarte bine in turmele de oi, reusind in acest mod sa le apere mai bine de pradatori precum lupii sau ursii.

Daca te-ai hotarat sa cumperi un caine Komondor, poti apela oricand la o canisa care creste astfel de caini de rasa si in acest fel vei fi sigur ca te-ai ales cu o rasa pura.

Poti citi articole interesante si aici.

Advertisements

One response to “Cainele de companie Komondor

  1. Pingback: Cartile de afaceri – succesul tau garantat | Educatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s