Cainele Kuvasz – ciobanescul unguresc

Cainele Kuvasz - ciobanescul ungurescCainele Kuvasz este un caine ciobanesc, fiind o rasa ungureasca. El este totodata un foarte bun caine de turma. Impreuna cu cainele Komondor, Kuvasz-ul este mandria ungurilor. Instinctele protectoare sunt innascute si tocmai de aceea el este un caine bun pentru paza turmelor de oi. Cainele Kuvasz este folosit si astazi de catre ciobanii din Ungaria. Se pare ca el este la origini adus din Tibet, unde era folosit ca si caine de paza. Adesea, aceasta rasa de caini este confundata cu Ciobanescul de Pirinei. Kuvasz-ul este un caine splendid, cu o blana alba si frumoasa, integrandu-se perfect in turma si protejand-o astfel de atacatori. Avand o personalitate care manifesta multa independenta, cainele Kuvasz nu este foarte indicat pentru familiile care au copii mici, insa prin dresaj poate deveni un camarad de incredere.

Istoria acestei raseCainele Kuvasz - ciobanescul unguresc2

Se stie cert ca originea cainelui Kuvasz este asiatica. Odata cu imigrarea triburilor maghiare, care s-a intamplat intre secolele IX-X, aceasta rasa a patruns si in Europa Centrala. Exista mai multe ipoteze legate de etimologia numelui. Se considera ca numele de kuvasz deriva din numele unui popor turcic, ciuvasii. Alta ipoteza se refera la faptul ca Kuvasz-ul a fost adus in Europa de catre alt popor de turci, ai carui oameni se numeau cumani, impreuna cu cainele Komondor. Unii lingvisti sunt de parere ca denumirea rasei provine fie din lima sumeriana, fie din limba turca veche.
Cainele Kuvasz - ciobanescul unguresc1In anul 1511 a fost atestat pentru prima data cuvantul de kuvasz si avea sensul de „om rau”, iar abia in anul 1560 apare si semnificatia de caine de paza.
In timpul lui Matia Corvin, regele Ungariei, rasa Kuvasz cunoaste o adevarat perioada de glorie, el fiind considerat un caine nobil.
Mai bine de 1000 de ani aceasta rasa de caini a fost folosita pentru paza, deoarece avea toate calitatile necesare.
In anul 1883 cainele Kuvasz este prezentat pentru prima oara la o expozitie in Viena.
In anul 1978 se gaseste in Ungaria scheletaul unui Kuvasz datat din secolul IX. In anul 2004 aceasta rasa este considerata patrimoniu national al Ungariei.


Caracteristicile cainelui KuvaszCainele Kuvasz - ciobanescul unguresc4

Cainele Kuvasz este de talie mare, blana este deasa, dreapta sau creata, si are culoare alba, insa pielea poate fi o idee mai inchisa la culoare. Urechile sunt rotunjite si sunt usor cazute, capul are o forma alungita, ochii sunt ovali si au o culoare inchisa. Coada este tinuta in jos.
Rasa este foarte robusta, iar greutatea variaza intre 35-50 de kg pentru femele si 50-70 de kg pentru masculi, iar inaltimea variaza intre 66 si 76 de cm, in greaban.
Cainele Kuvasz - ciobanescul unguresc3Kuvasz-ul este un caine independent si de aceea este destul de greu de dresat. El are nevoie de un stapan ferm, insa fara a fi prea aspru. Acest caine traieste in haita, isi iubeste familia si o apara. Cu toate acestea nu este un caine potrivit pentru copiii mici.
Cainele Kuvasz este foarte protectiv si poate deveni chiar posesiv si gelos. Ii place sa fie crescut si in casa, dar si afara. Suporta in egala masura si frigul si caldura.
Durata de viata a acestei rase este cuprinsa inte 11si 14 ani.


Daca doresti sa achizitionezi un caine Kuvasz poti apela cu incredere la canisele care se afla in orasul tau.

Poti citi articole interesante si pe acest blog.

Advertisements

One response to “Cainele Kuvasz – ciobanescul unguresc

  1. Pingback: Lydia – o revista pentru sufletul tau | Educatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s